SUT MAHSULOTLARINI QAYTA ISHLASHNING OZIQ-OVQAT XAVFSIZLIGINI TA’MINLASHDAGI AHAMIYATI

SUT MAHSULOTLARINI QAYTA ISHLASHNING OZIQ-OVQAT XAVFSIZLIGINI TA’MINLASHDAGI AHAMIYATI

Authors

  • Shirina Shavkatova
  • Shuxrat Yusupov

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.18054540

Keywords:

sut, sut mahsulotlari, kefir, qimiz, pasterizasiya qilingan, sterilizasiya qilingan, qaynatib pishirilgan, termik ishlov, yogʻli, parhez.

Abstract

ushbu maqolada sut va sut mahsulotlarini qayta ishlash masalalariga alohida e'tibor qaratilgan. Sut
mahsulotlarini qayta ishlash natijasida tayyorlanadigan mahsulotlar hamda ushbu mahsulotlarning foydali jihatlari
misollar yordamida yoritilgan.

Author Biographies

Shirina Shavkatova

Samarqand davlat veterinariya medisinasi,
chorvachilik va biotexnologiyalar universiteti,
shorvachilik va texnologiyalar fakulteti 4-bosqich talabasi.

Shuxrat Yusupov

Ilmiy rahbar:
t.f.f.d (Phd), Samarqand davlat veterinariya medisinasi,
chorvachilik va biotexnologiyalar universiteti.

References

1. Merkulova N.G. Proizvodstvenniy kontrol v molochnoy promishlennosti / N.G. Merkulova, M.Yu.Merkulov, I.Yu.

Merkulov. SPb.: Professiya, 2009. -265 s.

2. J.S. Fayziev, J.M. Qurbonov. Oziq – ovqat mahsulotlari tadqiqotining fizik-kimyoviy uslublari. Oʻquv qoʻllanma. “Ilmziyo”,

Toshkent, 2009. -240 b.

3. Fayziev J.S., Kenjaev Yu.Ch., Fayziev Sh.J. “Sutni mexanik va issiqlayin qayta ishlash texnologiyasi” Oʻquv qoʻllanma.

(Oʻzbekiston Respublikasi Oliy va oʻrta maxsus ta’lim vazirligining 2018 yil 27 martdagi 274-sonli buyrugʻiga asosan

berilgan № 274-010 sonli oʻquv adabiyotining nashr ruxsatnomasi).

4. Ataxanov Sh.N., Fayziev J.S., Atamirzaeva S., Akromboev R., Kenjaev Yu.Ch. “Brinza va pishloq tayyorlash

texnologiyasi”. Oʻquv qoʻllanma. (Oʻzbekiston Respublikasi Oliy va oʻrta maxsus ta’lim vazirligining 2018 yil 27 martdagi

274-sonli buyrugʻiga asosan berilgan № 274-007 sonli oʻquv adabiyotining nashr ruxsatnomasi).

5. Fayziev Sh.J., Ataxanov Sh.N., Kenjaev Yu.Ch., Fayziev J.S., Qanoatov X.M., Mallaboev O.T. “Sut va sut

mahsulotlarining texnik-kimyoviy nazorati”.Darslik. (Oʻzbekiston Respublikasi Oliy va oʻrta maxsus ta’lim vazirligining

2018 yil 27 martdagi 274-sonli buyrugʻiga asosan berilgan № 274-008 sonli oʻquv adabiyotining nashr ruxsatnomasi).

6. Sut va sut mahsulotlariga (texnik shartlar va tahlil usullari) Oʻzbekiston Respublikasi xududida amalda boʻlgan

davlatlararo standartlar.

7. Sut va sut mahsulotlariga (texnik shartlar) boʻlgan amaldgi Oʻzbekiston Respublikasi Davlat Standartlari.

8. Obshaya texnologiya moloka i molochnix produktov: uchebnik dlya vuzov / A. M. Shaligina, L.V. Kalinina. - M.: KolosS,

2006. - 199 s.

9. Bredixin, S.A.Texnologicheskoe oborudovanie predpriyatiy molochnoy promishlennosti: ucheb. posobie dlya vuzov /

S. A. Bredixin. - M.: KolosS, 2010. - 408 s.

10. Golubeva, L.V. Sovremennie texnologii i oborudovanie dlya proizvodstva pitevogo moloka / L.V.Golubeva, A. N.

Ponomarev. - M.: DeLi print, 2004. - 179 s.

11. G N Krus. Texnologiya moloka i molochnix produktov / G N Krus, A G Xramsov. - M: Kolos, 2006. - 455s.

12. Xramsov, A.G. Originalnie molochnie napitki: sbornik reseptur / A. G. Xramsov, Vasilisin, S.V., Jidkov, V.E. - M.: DeLi

Print, 2003. - 269 s.

13. Stepanova L.I. Spravochnik texnologa molochnogo proizvodstva: Texnologiya i resepturi. V trex tomax : T.1:

Selnomolochnie produkti. Proizvodstvo moloka i molochnix produktov.(SanPiN 2.3.4.551-96).-2000 / L. I. Stepanova.

- GIORD. - 384 s.

14. Xramsov A.G. Spravochnik texnologa molochnogo proizvodstva / A. G. Xramsov. - 2004. - 576.

Downloads

Published

2025-11-01
Loading...